Kasza jęczmienna z kiełbasą i warzywami
Powrót do kulinarnych korzeni – czasami eksperymenty są zbędne.
Składniki:
Liczba porcji 4
- ½ kiełbasy z szynki Morliny
- 1 cebula
- 2 szkl. perłowej kaszy jęczmiennej
- 1l. bulionu lub wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- Garść natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- Opcjonalnie: 3 kulki ziela angielskiego, listek laurowy, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2.
W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż kiełbaskę. Kiedy będzie rumiana dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze 2 min. Po tym czasie dodaj kaszę z przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3.
Kaszę zalej bulionem i gotuj na średniej mocy ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i całość dopraw solą i pieprzem.