Kasza jęczmienna z kiełbasą i warzywami

Podziel sięPodoba mi się
45 min.łatwe

Powrót do kulinarnych korzeni – czasami eksperymenty są zbędne.

0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • ½ kiełbasy z szynki Morliny
  • 1 cebula
  • 2 szkl. perłowej kaszy jęczmiennej 
  • 1l. bulionu lub wody
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 średnie marchewki 
  • Garść natki pietruszki 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Oliwa do smażenia 
  • Opcjonalnie: 3 kulki ziela angielskiego, listek laurowy, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2.

W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż kiełbaskę. Kiedy będzie rumiana dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze 2 min. Po tym czasie dodaj kaszę z przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Kaszę zalej bulionem i gotuj na średniej mocy ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i całość dopraw solą i pieprzem.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
0

Pęczotto morlińskie z borowikami i kiełbasą

030 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Smażone brukselki z kiełbasą

030 min.łatwe
Zobacz przepis
60 min.
łatwe
0

Tarta morlińska z kiełbasą i szparagami

060 min.łatwe
Zobacz przepis