Menu
Odwiedź nasze profile

Kopytka smażone z kiełbasą i pomidorami

30 min
Łatwy

Pamiętacie piosenkę „Z kopytka kulig rwie”? Była właśnie o tym przepisie!

Składniki

  • 1 op kiełbasy podwawelskiej Morliny
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 500 g kopytek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w talarki lub półtalarki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na połowę.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masło. Wrzuć kopytka i smaż aż się zarumienią. Zdejmij z patelni, a na ich miejsce wrzuć kiełbasę z cebulą. Smaż aż kiełbaska się zarumieni, a cebula zmięknie. Dodaj pomidorki i smaż ok. 5 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj kopytka i wymieszaj całość lub podawaj osobno.