Menu
Odwiedź nasze profile

Pieczone śliwki zawijane w boczku z sosem słodko kwaśnym lub podane z kremem z dyni

45 min
Łatwy

Lubimy owoce. Szczególnie, kiedy są zawijane w boczek…

Składniki

  • Garść suszonych śliwek
  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • Garść migdałów bez skórki

           Zupa krem z dyni:

  • 1 dynia hokaido średniej wielkości
  • Mały ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:

  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki kminu mielonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie

Krok 1.

Śliwki nadziej migdałem. Każdą śliwkę owiń dokładnie w boczek i ułóż na papierze do pieczenia. Tak przygotowane śliwki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 15-20 min aż boczek się zarumieni i stanie się chrupiący. Śliwki możesz serwować jako osobną przekąskę lub jako dodatek np. do zupy.

Krem z dyni:

Krok 1.

Dynie pokrój na kawałki. Wytnij gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Całość umieść w garnku i zalej bulionem.

Krok 2.

Dodaj ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w półtalarki. Całość gotuj pod przykryciem ok 15 minut aż dynia będzie miękka.

Krok 3.

Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Całość zagotuj i zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem.