Lubimy owoce. Szczególnie, kiedy są zawijane w boczek…
Zupa krem z dyni:
Opcjonalnie:
Śliwki nadziej migdałem. Każdą śliwkę owiń dokładnie w boczek i ułóż na papierze do pieczenia. Tak przygotowane śliwki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 15-20 min aż boczek się zarumieni i stanie się chrupiący. Śliwki możesz serwować jako osobną przekąskę lub jako dodatek np. do zupy.
Dynie pokrój na kawałki. Wytnij gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Całość umieść w garnku i zalej bulionem.
Dodaj ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w półtalarki. Całość gotuj pod przykryciem ok 15 minut aż dynia będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Całość zagotuj i zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem.