Menu
Odwiedź nasze profile

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami zawijana w boczku i pieczona (obiadowe z dodatkami)

45 min
Średni

Jak uszlachetnić zwykłą pierś z kurczaka? Oto nasza propozycja!

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 2 pojedyncze sztuki filetu z kurczaka
  • ½ szk. suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka świeżej bazylii lub pesto (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kaparów ze słoika
  • 1 kromka czerstwego pieczywa
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść ulubionych orzechów
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Suszone pomidory pokrój w paski i wsyp do naczynia. Dodaj kapary, pesto, posiekany czosnek, rozgniecione orzechy i pokrojone w kostkę pieczywo.

Krok 2.

Filet z kurczaka natnij nożem wzdłuż tak aby nie przeciąć mięsa do końca. Rozłóż mięso jak „książkę”. Dopraw solą i pieprzem. Na środek układamy 1-2 łyżki farszu, a całość dokładnie zwijamy. Tak przygotowane mięso owijamy plastrami boczku.

Krok 3.

Kurczaka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C na ok. 20 – 25min. Boczek powinien się delikatnie zarumienić.

Krok 4.

Podawaj z dodatkami obiadowymi.

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony