Menu
Odwiedź nasze profile

Sałatka z brokułów z czosnkiem i chrupiącym boczkiem

40 min
Łatwy

Zmora dzieciństwa wraca w pysznej, boczkowo – czosnkowej odsłonie! 

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 1 brokuł
  • ½ szkl. susoznych pomidorów

 

  • Sos:
  • 1 szkl. majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • Garść natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok 10 – 15 min, w temp. 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Krok 2.

Brokuł ugotuj al’dente w osolonym wrzątku. Suszone pomidory pokrój w paski.

Krok 3.

Składniki sosu zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4.

Na talerzu ułóż porwane różyczki brokułu. Dodaj kawałki połamanego boczku oraz suszone pomidory. Całość polej sosem.