Włoska specjalność na polską modłę – Polak potrafi! Do gry wystawiamy kiełbasę Podwawelską, czyli stawiamy na tradycję.
Sos beszamelowy:
Kiełbasę oczyść z osłonki i rozdrobnij widelcem do konsystencji mielonego mięsa. Cebulę i marchew pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią kiełbasę. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będzie miękka. Na koniec dodaj marchewkę. Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat oraz 1 szklankę wody, dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Sos dopraw oregano, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Duś, od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.
Sos beszamelowy: w osobnym garnku rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Zestaw z kuchenki i dolej mleko cały czas mieszając. Postaw na kuchence aż się zagotuje i zgęstnieje Na końcu dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie płaty makaronu, które posmaruj sosem beszamelowym. Następnie połóż warstwę sosu pomidorowego z kiełbasą oraz sera. Ułóż kolejną warstwę makaronu i powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Warstwy układaj do wyczerpania składników, na wierzchu powinien się znaleźć sos beszamelowy i ser. Lasagne wstaw do pieca rozgrzanego do 180*C na ok 45min