Menu
Odwiedź nasze profile

Forszmak z kiełbasy

60 min
Łatwy

Danie zrobione ze względu na smak – „forszmak”! Jak widać znamy języki obce i nie wahamy się ich używać.

Składniki

  • 1 op kiełbasy z szynki Morliny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 3 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • Listek laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Natka pietruszki do podania

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w półtalarki. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki posiekaj.

Krok 2.

W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę. Kiedy będzie rumiana dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj paprykę w proszku i smaż jeszcze 1 min.

Krok 3.

Dodaj bulion oraz pozostałe przyprawy. Zagotuj i duś na średniej mocy ok. 15 min. Po tym czasie dodaj połowę ogórków i duś jeszcze 10 min. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki