Menu
Odwiedź nasze profile

Morliński burger z kiełbasy na ostro

30 min
Średni

Po co jeść łagodnie, jak można na ostro? Morliński burger trafi w gust amatorów ostrzejszych smaków.

Składniki

  • Paczka kiełbasy teksańskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 1 jajko
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 4- 6 bułek burgerowych
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ulubione dodatki: np. sos chilli, ogórki konserwowe, czerwona cebula

Przygotowanie

Krok 1.

Zdejmij osłonkę z kiełbasy, następnie rozdrobnij ją widelcem do uzyskania konsystencji „mielonego” szarpanego mięsa. Mięso przełóż do miski.

Krok 2.

Do mięsa dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dolej łyżkę zimnej wody, potem dokładnie wymieszaj i wyrób mięso, aby stało się plastyczne i formowalne. Z mięsa uformuj 4-6 kotletów przypominających burgery. Mięso smaż na rozgrzanej patelni po ok 2-3 min. z każdej strony. Można je również upiec w piekarniku.

Krok 3.

Bułkę przekrój na pół i zrumień na patelni lub w piekarniku. Posmaruj bułkę sosem chilli i złóż kanapkę. Do burgera możesz dodać ulubione dodatki.