Kto nie lubi ziemniaczków? Usuń go znajomych, rozkoszując się właśnie faszerowanymi ziemniaczkami.
Ziemniaki na bogato – nadziane kiełbasą.
Jak znaleźć swoją połówkę? Nie martw się! Którejkolwiek nie wybierzesz, każda będzie pasować do Ciebie idealnie. Na pół przecięte ziemniaki faszerowane kiełbasą to miłość od pierwszego ugryzienia. Cóż za uroda i jakże bogate wnętrze! Rumiana Kiełbasa Głogowska z zeszkloną cebulką, kostkami z ziemniaków i papryki, czosnek, szczypiorek i pierzynka z sera…No jak tu się nie zakochać?
Ziemniaki faszerowane kiełbasą to świetne danie na pierwszą randkę. Ona zachwyci swojego wybranka konkretną, sytą potrawą, a on podbije jej serce wielością składników i feerią barw w daniu. Po takim posiłku z pewnością wykiełkuje uczucie, które przerodzi się w gorącą miłość…
Ziemniaki umyj dokładnie – nie obieraj. Każdy skrop oliwą i dopraw solą. Każdy ziemniak zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 45 min – 1h, aż będą miękkie. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Szczypiorek pokrój drobno. Ser zetrzyj na tarce.
Na patelni obsmaż kiełbasę z cebulą, aż się lekko zarumienią. Ziemniaki lekko przestudź, a następnie przekrój na pół. Połówki ziemniaka wydrąż przy pomocy łyżki, tak aby skórka z odrobiną miąższu pozostała nienaruszona. Ziemniaki, które pozostały po wydrążeniu pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj śmietanę, połowę startego sera, kiełbasę obsmażoną z cebulą, paprykę oraz szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Skórki ziemniaków nafaszeruj powstałym nadzieniem a następnie całość posyp pozostałym startym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 15-20 min. Podawaj z kwaśną śmietaną..