Menu
Odwiedź nasze profile

Zupa chrzanowa z ziemniakami i kiełbasą

40 min
Średni

Do tego przepisu możecie dochrzanić wedle uznania – tylko, żeby nie poszło nosem!

Składniki

  • 1 op kiełbasy głogowskiej Morliny
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duża łyżka startego chrzanu klasycznego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 l bulionu
  • Pęczek koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę aż się lekko zarumieni. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż aż ta zmięknie. Dodaj ziemniaki, chrzan, bulion oraz przyprawy. Gotuj całość aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zupę wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą i pieprzem.

Krok 3.

Zupę podawaj z jajkiem na twardo i ze świeżym koperkiem.