Chłopski garnek z kiełbasą, kapustą i ziemniakami

Podziel sięPodoba mi się
60 min.łatwe

Po co szukać drugiego końca tęczy i garnuszka ze złotem, jak tuż pod nosem macie przepis na chłopski garnek z kiełbasą?

0

Składniki:

Liczba porcji 8

  • 1 op kiełbasy podwawelskiej Morliny
  • ¼ główki główki kapusty białej lub włoskiej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • Garść natki pietruszki 
  • 1 czerwona papryka
  • ok 0,5kg ziemniaków
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (może też być wędzona)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Papryke pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój w paski.

Krok 2.

W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa i smaż całośc ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.

Krok 3.

Po tym czasie dodaj przyprawy i bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 20 min. pod przykryciem lub aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze ok. 5-10 min. bez przykrycia. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
średnie
0

Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego

040 min.średnie
Zobacz przepis
50 min.
łatwe
0

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą „last minute” po morlińsku

050 min.łatwe
Zobacz przepis
60 min.
łatwe
0

Danie jednogarnkowe z kiełbasą podwawelską

060 min.łatwe
Zobacz przepis