Danie jednogarnkowe z kiełbasą – królewski posiłek w 60 minut.
Przyganiał kocioł garnkowi, że w nim to się na pewno nie da zrobić porządnego obiadu dla 4 osób. A tu proszę, zdziwienie, zdumienie i zaskoczenie! Oto danie jednogarnkowe z kiełbasą i to nie byle jakie, bo mięsno-warzywne, a do tego z bulionem. I wcale nie musisz dużo za nie zabulić, a najesz się jak król podczas koronacji na Wawelu. W końcu to kiełbasa podwawelska, więc nazwa zobowiązuje – szykuje się więc iście królewska uczta!
Tup, tup, tup… Słyszysz te kroki? To nadciąga wsparcie – kiełbasa podwawelska Morliny ma znajomości w świecie i dobrze wie, kto potrafi podkreślić jej walory. Papryka czerwona i pomidory krojone dorzucą do garnka smak i kolor, kapusta kiszona sprawi, że nie będzie tak słodko, a ziemniaki i podwawelska Morliny wprowadzą nieco swojskiego klimatu.
Ziemniaki i boczek pokrój w dużą kostkę. Boczek wrzuć do dużego garnka z dodatkiem oliwy. Smaż aż się zarumieni i wytopi. Dodaj ziemniaki i smaż ok 5 min. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do ziemniaków. Kapustę odsącz i posiekaj. Paprykę pokrój w dużą kostkę i dodaj do ziemniaków z kiełbasą. Dodaj bulion i duś ok 10 min pod przykryciem.
Do garnka wsyp przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj kapustę kiszoną oraz pomidory. Całość wymieszaj i duś kolejne 20 min pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.