Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem i masłem

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Każdy robi jajecznicę po swojemu, ale jeśli chcecie żeby była inna niż zwykle, zróbcie ja wedle naszego przepisu.

0

Składniki:

Liczba porcji 2

  • 5 jajek
  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • Garść szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • Garść (100 g) pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Cebulę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki. Jeśli używasz zwykłego pomidora – pozbądź się z niego gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Krok 2.

Jajka wbij do miseczki. Dopraw solą i pieprzem a następnie roztrzep widelcem.

Krok 3.

Boczek wrzuć na patelnię i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj masło i wlej jajka. Zmniejsz moc grzania do minimum i smaż całość ok. 1 min, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj pomidory i szczypiorek.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
średnie
0

Ziemniaki ze skwarkami z boczku podane z zsiadłym mlekiem i koperkiem

040 min.średnie
Zobacz przepis
45 min.
łatwe
0

Tarte flambee z boczkiem i cebulą

045 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Spaghetti carbonara z boczkiem jajkiem i parmezanem

030 min.łatwe
Zobacz przepis