Kapuśniak morliński z kiełbasą

Podziel sięPodoba mi się
40 min.łatwe
Kapuśniaczek? Smakuje nie tylko podczas lekkich deszczów, szczególnie z dodatkiem kiełbasy Śląskiej… A co najważniejsze nie trzeba być mistrzem kuchni, by zgotować sobie to danie!
Kapuśniak morliński z kiełbasą
0
Slaska

Składniki:

Liczba porcji 8

  • Paczka kiełbasy śląskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 250g kiszonej kapusty
  • ½ główki świeżej kapusty
  • 2 litry bulionu
  • 1 marchewka
  • 3-4 ziemniaki (500g)
  • Natka pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka. Marchew pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku – który zachowaj na później. Posiekaj z grubsza nożem. Świeżą kapustę poszatkuj cienko. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa, poza kiszoną kapustą dodaj do garnka.

Krok 2.

Całość zalej bulionem i doprowadź do zagotowania. Dopraw listkiem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotuj ok 10 min. Po tym czasie dodaj kiszoną kapustę oraz dopraw zupę solą oraz posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 15-20min. Na koniec wg. uznania możesz doprawić zupę sokiem z kiszonej kapusty.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
Ziemniaki smażone z kiełbasą i cebulą po morlińsku
0

Ziemniaki smażone z kiełbasą i cebulą po morlińsku

030 min.łatwe
Zobacz przepis
150 min.
średnie
Bigos morliński
0

Bigos morliński

0150 min.średnie
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Kiełbasa z piekarnika z ciecierzycą, kminkiem i pomidorami po morlińsku
0

Kiełbasa z piekarnika z ciecierzycą, kminkiem i pomidorami po morlińsku

040 min.łatwe
Zobacz przepis