Kapusta smażona z boczkiem, cebulą i pomidorami

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Kapusta smażona to Kolumna Zygmunta polskiej kuchni. Dlatego warto dodawać ją do wszystkiego – także do naszego boczku! 

0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • ½ białej lub włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 świeże pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • Listek laurowy 
  • Natka pietruszki / garść koperku 
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • Sól i pieprz do smaku 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek pokrój w paski. Kapustę pokrój w niezbyt drobne paski. Pomidory pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelnie wrzuć boczek i smaż aż wytopi część tłuszczu i zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż cebula zmięknie.

Krok 2.

Dodaj kapustę i smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory, zieleninę i przyprawy. Smaż kolejne 10-15min aż kapusta zmięknie.

Krok 3.

Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

45 min.
średnie
0

Pierś z kurczaka z pieczarkami i mozzarelą zawijana w plastry boczku (obiadowe z dodatkami)

045 min.średnie
Zobacz przepis
45 min.
łatwe
0

Pieczone śliwki zawijane w boczku z sosem słodko kwaśnym lub podane z kremem z dyni

045 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Zielone szparagi z boczkiem i pomidorami

030 min.łatwe
Zobacz przepis