Kiełbasa smażona z cebulą – kolejny łatwy przepis (u nas tylko takie).
Smażona kiełbasa na obiad? Czemu nie, w końcu w życiu trzeba sobie dogadzać! Ale żeby nie było tak konwencjonalnie, dodaj marynowane warzywa i wrzuć wszystko na ruszt – kiełbasa głogowska dopiero wtedy ukaże Ci się w pełnej krasie i udowodni, że smakowity z niej kąsek.
Wysmaż sobie mistrzowski obiad i to w niecałe pół godziny. A może kroi się grubsza impreza?
Kiełbasa smażona z cebulą będzie jak znalazł i zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. W końcu kiełbasa głogowska z szynki to stała bywalczyni domówek, dlatego doskonale zna się na rzeczy!
Rzodkiewki umyj i przekrój na połowę. Cukinię i bakłażan pokrój w plastry. Ziemniaki obgotuj w skórce i przekrój na pól. Paprykę pokrój w plastry. Do miski wlej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wsyp warzywa i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Zamarynowane warzywa zgrilluj razem z kiełbasą. Po usmażeniu przełóż do dużej miski. Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, miód, sól pieprz oraz listki tymianku. Całość wymieszaj i podawaj z kiełbasą na ciepło lub zimno.