Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbasa Głogowska z morlińską grillową sałatką

30 min
Łatwy

Kiełbasa smażona z cebulą – kolejny łatwy przepis (u nas tylko takie).

Smażona kiełbasa na obiad? Czemu nie, w końcu w życiu trzeba sobie dogadzać! Ale żeby nie było tak konwencjonalnie, dodaj marynowane warzywa i wrzuć wszystko na ruszt – kiełbasa głogowska dopiero wtedy ukaże Ci się w pełnej krasie i udowodni, że smakowity z niej kąsek.
Wysmaż sobie mistrzowski obiad i to w niecałe pół godziny. A może kroi się grubsza impreza?

Kiełbasa smażona z cebulą będzie jak znalazł i zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. W końcu kiełbasa głogowska z szynki to stała bywalczyni domówek, dlatego doskonale zna się na rzeczy!

Składniki

  • Kiełbasa Głogowska Morliny
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pół bakłażana
  • 1 cukinia
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 papryka kolorowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalne) 

Przygotowanie

Krok 1.

Rzodkiewki umyj i przekrój na połowę. Cukinię i bakłażan pokrój w plastry. Ziemniaki obgotuj w skórce i przekrój na pól. Paprykę pokrój w plastry. Do miski wlej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wsyp warzywa i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

Krok 2.

Zamarynowane warzywa zgrilluj razem z kiełbasą. Po usmażeniu przełóż do dużej miski. Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, miód, sól pieprz oraz listki tymianku. Całość wymieszaj i podawaj z kiełbasą na ciepło lub zimno.