Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbasa w sosie cygańskim po morlińsku

30 min
Łatwy

Kiełbasa w sosie cygańskim – obiad w rytmie etno.

W sosie cygańskim obowiązkowo muszą pojawić się warzywa – bez czerwonej papryki, ogórków konserwowych, cebuli i pieczarek się więc nie obejdzie. Gwarantujemy, że Ty również nie obejdziesz się smakiem, jeśli do klasycznego sosu cygańskiego dodasz kiełbasę śląską Morliny, dzięki której stworzysz kompletne danie na obiad lub kolację.

Kiełbasa w sosie cygańskim to niekwestionowana królowa wśród kiełbas Morliny – jej rządy są legendarne, a jej sława obejmuje swoim zasięgiem nie tylko Śląsk, lecz całą Polskę.

Składniki

  • Pół opakowania kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a korniszony w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2.

Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Obsmaż kiełbasę aż będzie rumiana, a następnie dodaj cebulę i pieczarki i smaż aż te się zarumienią. Dodaj czosnek oraz paprykę. Całość smaż ok. 2 min. Dodaj przecier pomidorowy i odrobinę wody. Całość zagotuj i duś ok 10 min.

Krok 3.

Na końcu duszenia dodaj ogórki i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska