Kopytka smażone z kiełbasą i pomidorami
Pamiętacie piosenkę „Z kopytka kulig rwie”? Była właśnie o tym przepisie!
Składniki:
Liczba porcji 6
- 1 op kiełbasy podwawelskiej Morliny
- 100 g pomidorków cherry
- 1 cebula
- 500 g kopytek
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w talarki lub półtalarki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na połowę.
Krok 2.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masło. Wrzuć kopytka i smaż aż się zarumienią. Zdejmij z patelni, a na ich miejsce wrzuć kiełbasę z cebulą. Smaż aż kiełbaska się zarumieni, a cebula zmięknie. Dodaj pomidorki i smaż ok. 5 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj kopytka i wymieszaj całość lub podawaj osobno.