Menu
Odwiedź nasze profile

Lasagne z kiełbasy z sosem pomidorowym, serem i beszamelem

70 min
Średni

Włoska specjalność na polską modłę – Polak potrafi! Do gry wystawiamy kiełbasę Podwawelską, czyli stawiamy na tradycję.

Składniki

  • Paczka kiełbasy podwawelskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • Makaron do lasagne
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100g startej mozzarelli
  • Oliwa do smażenia
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sos beszamelowy:

 

  • 500ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Szczypta gałki muszkatołowej 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę oczyść z osłonki i rozdrobnij widelcem do konsystencji mielonego mięsa. Cebulę i marchew pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią kiełbasę. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będzie miękka. Na koniec dodaj marchewkę. Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat oraz 1 szklankę wody, dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

Sos dopraw oregano, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Duś, od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.

Krok 3.

Sos beszamelowy: w osobnym garnku rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Zestaw z kuchenki i dolej mleko cały czas mieszając. Postaw na kuchence aż się zagotuje i zgęstnieje Na końcu dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 4.

W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie płaty makaronu, które posmaruj sosem beszamelowym. Następnie połóż warstwę sosu pomidorowego z kiełbasą oraz sera. Ułóż kolejną warstwę makaronu i powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Warstwy układaj do wyczerpania składników, na wierzchu powinien się znaleźć sos beszamelowy i ser. Lasagne wstaw do pieca rozgrzanego do 180*C na ok 45min