Menu
Odwiedź nasze profile

Makaron z kiełbasą w śmietanowym pikantnym sosie z pieczarkami po morlińsku

30 min
Łatwy

Makaron z kiełbasą – między Italią a USA.

Obiad z kiełbasy i makaronu to nasza propozycja na danie w 30 minut, które z pewnością na stałe zagości w Twoim prywatnym menu. Makaron z kiełbasą przełamuje dotychczasowe schematy, łącząc kuchnię włoską z amerykańską.

A wszystko za sprawą kiełbasy teksańskiej Morliny, która w tym daniu gra pierwsze skrzypce i pociąga za sznurki. A tak właściwie to za kokardki, bo to właśnie taki makaron najlepiej komponuje się z kiełbasą. Dorzuć trochę warzyw, dopraw do smaku i gotowe! Aż trudno uwierzyć, że w pół godziny można wyczarować coś tak dobrego!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 sztuk pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 opakowanie makaronu kokardki
  • ½ szklanki bulionu lub wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę i seler pokrój w drobniejszą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki.

Krok 2.

Rozgrzej patelnię z oliwą na której obsmaż kiełbasę aż będzie rumiana. Dodaj cebulę z selerem naciowym i smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż aż grzyby się zarumienią. W osobnym garnku ugotuj makaron w osolonym wrzątku.

Krok 3.

Na patelnię wlej śmietankę i pół szklanki wody lub bulionu. Dodaj oregano, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotuj aż sos odparuje. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i podawaj.