Menu
Odwiedź nasze profile

Pierogi morlińskie z kiełbasą na ostro

60 min
Średni

Pierogi z kiełbasą – klasyka na ostro.

Wybornie smakują bez względu na okazję, a okazji, żeby ich spróbować, jest wiele – pierogi z kiełbasą można zaserwować na obiad w ciągu tygodnia lub na Wigilię, eksperymentując nieco z tradycją.

Kiełbasa głogowska połączona z kiszoną kapustą i sosem chili to wyśmienita propozycja dla miłośników ostrzejszego klimatu – i nie mówimy tu o mroźnym skandynawskim wietrze! Pierogi z kiełbasą na ostro skradną Twoje serce od pierwszego kęsa i rozgrzeją Twoje kubki smakowe na długo. Na bardzo długo.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy głogowskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 100 g. kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Sól i pieprz od smaku

 

Ciasto na pierogi:

 

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę oczyść z osłonki, potem rozdrobnij widelcem do konsystencji mielonej/szarpanej wieprzowiny. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się złocista i słodka. Do miski wsyp kiełbasę oraz dodaj usmażoną cebulę. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i dokładnie posiekaj, po czym dodaj do kiełbasy. Całość dopraw sosem chilli i dokładnie wymieszaj.

Krok 2.

W osobnej misce przygotuj ciasto na pierogi: wymieszaj wodę z jajkiem oraz solą. Dodaj mąkę i wyrób zwarte ciasto. Po zagnieceniu odstaw na 10min pod przykryciem.

Krok 3.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij, np. szklanką, kółka. Na każdy taki okrągły placek ułóż łyżeczkę farszu i złóż pierożek, bardzo dokładnie zlepiając jego brzegi.

Krok 4.

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Serwuj ze skwarkami lub smażoną cebulą.