Pierogi morlińskie z kiełbasą na ostro

Podziel sięPodoba mi się
60 min.średnie
Takich pierogów babcie nie lepiła… A szkoda! Pierogi z kiełbasą na ostro to hit sezonu z teksańskim akcentem.
Pierogi morlińskie z kiełbasą na ostro
0
Glogowska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy głogowskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 100 g. kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Sól i pieprz od smaku

Ciasto na pierogi:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę oczyść z osłonki, potem rozdrobnij widelcem do konsystencji mielonej/szarpanej wieprzowiny. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się złocista i słodka. Do miski wsyp kiełbasę oraz dodaj usmażoną cebulę. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i dokładnie posiekaj, po czym dodaj do kiełbasy. Całość dopraw sosem chilli i dokładnie wymieszaj.

Krok 2.

W osobnej misce przygotuj ciasto na pierogi: wymieszaj wodę z jajkiem oraz solą. Dodaj mąkę i wyrób zwarte ciasto. Po zagnieceniu odstaw na 10min pod przykryciem. 

Krok 3.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek z którego wytnij, np. szklanką, kółka. Na każdy taki okrągły placek ułóż łyżeczkę farszu i złóż pierożek, bardzo dokładnie zlepiając jego brzegi. 

Krok 4.

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Serwuj ze skwarkami lub smażoną cebulą. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
łatwe
Sałatka ziemniaczana z kiełbasą, rozmarynem, czerwoną cebulą i groszkiem
0

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą, rozmarynem, czerwoną cebulą i groszkiem

040 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
Kiełbasa Głogowska z morlińską grillową sałatką
0

Kiełbasa Głogowska z morlińską grillową sałatką

030 min.łatwe
Zobacz przepis
100 min.
średnie
Ziemniaki faszerowane kiełbasą z warzywami
0

Ziemniaki faszerowane kiełbasą z warzywami

0100 min.średnie
Zobacz przepis