Menu
Odwiedź nasze profile

Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem i szczypiorkiem

30 min
Łatwy

Wszystko można wymyślić na nowo – nawet pastę jajeczną! Co udowadniamy w poniższym przepisie. 

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 10 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu wg. uznania
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Po ugotowaniu zalej zimną wodą i obierz.

Krok 2.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok 10 – 15 min, temp 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Krok 3.

Ugotowane jajka możesz pokroić w kostkę, rozgnieć widelcem lub zmiksować blenderem lub malakserem. Do jajek dodaj majonez, musztardę, szczypiorek oraz sól i pieprz. Połowę boczku drobno posiekaj i dodaj do pasty – resztę pozostaw do dekoracji.

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony