Menu
Odwiedź nasze profile

Pierś z kurczaka z pieczarkami i mozzarelą zawijana w plastry boczku (obiadowe z dodatkami)

45 min
Średni

Czasami mniej znaczy więcej, a czasami więcej znaczy smaczniej. Zależy. Tutaj mamy do czynienia z drugim z przypadków! 

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • Pojedyncze kawałki filetu z kurczaka
  • 50-100 g twardej mozzarelli
  • 200 g pieczarek
  • Garść natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Garść szpianku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ser również zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Cebulę oraz czosnek zeszklij na patelni. Dodaj pieczarki i smaż całość aż grzyby stracą połowę objętości. Kiedy tak się stanie zdejmij ze źródła ciepła i odstaw do ostygnięcia. Zimne grzyby wymieszaj z serem, posiekaną natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem. Możesz dodatkowo dodać posiekany szpinak.

Krok 2.

Filet z kurczaka natnij nożem wzdłuż tak aby nie przeciąć mięsa do końca. Rozłóż mięso jak „książkę”. Dopraw solą i pieprzem. Na środek układamy 1-2 łyżki farszu a całość dokładnie zwijamy. Tak przygotowane mięso owijamy plastrami boczku.

Krok 3.

Kurczaka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C na ok. 20 – 25min. Boczek powinien się delikatnie zarumienić.

Krok 4.

Podawaj z dodatkami obiadowymi.

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony