Obiecujemy Wam, że takiej pizzy jeszcze nie jedliście! Trafi głębooooko w wasze gusta – załatwcie tylko żeliwną patelnię.
Do dużej miski wlej wodę i wsyp drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na 10 – 15 min. Po tym czasie dodaj sól, pozostałą mąkę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min 30 min.
Wymieszaj ze sobą składniki sosu.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni obsmaż ze sobą wszystkie składniki tak aby się tylko zarumieniły. Ten etap można pominąć i wykorzystać surowe składniki.
Żeliwną patelnie nasmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto podsyp sporą ilością mąki. W zależności od wielkości patelni wykorzystaj całe lub podziel na połowę. Ciasto uformuj na kształt okręgu – najlepiej robić to rękami, ale możesz również skorzystać z wałka.
Ciasto przełóż na patelnie tak aby brzegi były wysoko pokryte ciastem. Spód wysmaruj sosem pomidorowym i posyp startym serem. Następnie dodaj smażone składniki które również posyp odrobiną sera.
Pizze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 – 230*C i pieczemy ok. 20 – 30 min.