Menu
Odwiedź nasze profile

Pizza pieczona w żeliwnej patelni – deep dish pizza z kiełbasą, grzybami, szpinakiem i cebulą

30 min
Średni

Obiecujemy Wam, że takiej pizzy jeszcze nie jedliście! Trafi głębooooko w wasze gusta – załatwcie tylko żeliwną patelnię.

Składniki

  • ½ op kiełbasy Morliny
  • 100 g pieczarek
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • Garść świeżego szpinaku
  • 100-150 g seru mozzarella (twardego)

 

  • Sos:
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 3 szkl. mąki pszennej + do podsypania
  • 1 op suszonych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1.

Do dużej miski wlej wodę i wsyp drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na 10 – 15 min. Po tym czasie dodaj sól, pozostałą mąkę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min 30 min.

Krok 2.

Wymieszaj ze sobą składniki sosu.

Krok 3.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni obsmaż ze sobą wszystkie składniki tak aby się tylko zarumieniły. Ten etap można pominąć i wykorzystać surowe składniki.

Krok 4.

Żeliwną patelnie nasmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto podsyp sporą ilością mąki.  W zależności od wielkości patelni wykorzystaj całe lub podziel na połowę. Ciasto uformuj na kształt okręgu – najlepiej robić to rękami, ale możesz również skorzystać z wałka.

Krok 5.

Ciasto przełóż na patelnie tak aby brzegi były wysoko pokryte ciastem. Spód wysmaruj sosem pomidorowym i posyp startym serem. Następnie dodaj smażone składniki które również posyp odrobiną sera.

Krok 6.

Pizze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 – 230*C i pieczemy ok. 20 – 30 min.

Kiełbasa Morlińska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska