Menu
Odwiedź nasze profile

Przepis na morliński currywurst

40 min
Łatwy

Currywurst po morlińsku – taka kiełbasa to nie kara!

„Powstań jak feniks!”, śpiewała Conchita Wurst na eurowizyjnej scenie, a my jesteśmy na 99% pewni, że inspiracją do stworzenia tego hitu był przepis na currywurst – danie, które każdego postawi na nogi! Panie i Panowie, oto i on: przepis dla prawdziwych smakoszy marzących o krainie curry i miodem płynącej.

Currywurst we własnej osobie może już dziś zagościć na Twoim stole i to bez zbędnego wysiłku. Sekret idealnego currywurst tkwi w technice nacinania, której wcale nie trzeba się uczyć – to przychodzi naturalnie: rachu-ciachu i już na stole wdzięczy się currywurst! Przepis oryginalny z notatnika ciotki Brunhilde zamieszczamy w wolnym, choć dokładnym tłumaczeniu. Pamiętaj o przyprawach, a na pewno nie spieprzysz przepisu!

Składniki

  • Paczka kiełbasy podwawelskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • ok. pół litra wody 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę potnij na 10-15cm kawałki i ponacinaj nożem, następnie przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2.

W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z przyprawą curry, miodem, solą oraz pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Całość wylej na kiełbasę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Kiełbasę piecz ok 10-15 minut a następnie obróć je i piecz kolejne 10-15minut. Całość możesz również udusić w dużym rondlu.