Menu
Odwiedź nasze profile

Risotto z kiełbaską i orzechami

30 min
Średni

Niezły przepis do rozgryzienia – risotto z orzechami! Ale łatwo pójdzie – raptem pół godzinki.

Składniki

  • ½ op kiełbasy z kurczaka Morliny
  • 200 g ryżu do risotto
  • Garść prażonych orzechów laskowych (lub inne ulubione)
  • 150 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 150 koktajlowych pomidorków
  • 1-2 łyżki masła
  • 50 g seru parmezan
  • Ok. 800 ml bulionu (jeśli używamy wina to odpowiednio mniej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść świeżej bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2.

Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie razem z kiełbaską aż będzie miękka. Do smażonej cebuli dodaj ryż i praż go przez ok. 2 min. w oliwie cały czas mieszając. Kiedy ryż będzie już „perłowy” dodaj wino i duś aż odparuje cały alkohol, mieszając aby nic nie przywarło do dna. Następnie całość zalej bulionem tak aby przykrywał ryż.

Krok 3.

Duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gotujemy aż bulion niemal całkowicie odparuje, a następnie dodajemy trochę bulionu  (ok ½ -1 szkl.) aby całość się dalej mogła dusić i tak aż ryż będzie w 80% ugotowany. Cały czasu musimy mieszać aby nic się nie przypaliło. Zajmie to ok. 20 min. W połowie gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe.

Krok 4.

Po tym czasie dodajemy starty parmezan oraz masło, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 min. Opcjonalnie dodajemy też listki bazylii.

Krok 5.

Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy posypane pokruszonymi orzechami i serem.

 

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka