Menu
Odwiedź nasze profile

Danie meksykańskie – tortille z kiełbasą z piersi kurczaka

40 min
Łatwy

Niech cała reszta zawija interes – tortille z meksykańskim farszem i kiełbasą rozniosą konkurencję w pył.

Zawinięty w placki – farsz z kiełbasy z piersi kurChucka.

Niezły Meksyk! Placek dał się wyrolować, ale nie żałował. Dotąd cienki jak naleśnik, teraz jest grubo nadziany, a sprawił to zaginiony w akcji i w rolce znaleziony farsz z Kiełbasy z piersi kurczaka. Od razu nasz Placek zyskał wygląd cudzoziemca – teraz wołają na niego Tortilla i pożerają wzrokiem.

Tortilla z kiełbasą to fiesta na talerzu. Pełna smaków i aromatów, kolorowa jak Frida, zdecydowana i temperamentna jak Diego. Ukryta w środku kiełbasa z drobiu cała się zarumieniła przy tak zacnym towarzystwie. A przecież to właśnie kiełbasa morlińska z kurczaka wiedzie prym wśród smaków farszu, rozpływając się w ustach. Caramba! I jakże pachnie to danie! Niesłychanie!

Składniki

  • Pół paczki z kiełbasy z kurczaka Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 6-8 placków tortilla
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki żółtej
  • Pół papryki zielonej
  • 1 pomidor
  • 1 średnia cebula czerwona
  • Szczypta kuminu mielonego do smaku
  • 200 g sera cheddar
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • Opcjonalnie świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Paprykę i pomidora pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 2.

Na patelni podsmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Kiełbasę z cebulą przełóż do miski. Dodaj paprykę, pomidor, ketchup, kumin i starty ser cheddar. Możesz również dodać posiekaną kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Placki tortilli przekrój na pół. Na połówkę placka połóż farsz, a następnie zwiń w rożek. Tak przygotowane tortille ułóż na blaszce do pieczenia i posyp serem. Zapiekaj w temp 180*C przez ok 15 min.

Morlińska z piersią kurczaka
Produkt z przepisu

Morlińska z piersią kurczaka