Smażona cytryna? Cykoria? Kto to widział, takie rzeczy? Ano my, w tym przesmacznym przepisie!
Sałatka z kiełbasą – doskonale skrojona.
Nie, nic nam się nie pokiełbasiło! Tu się kroi coś naprawdę pysznego. Ze śląskiej, soczystej i kruchej, wysmażysz danie, które zniknie z talerza w mig, a ci, którzy nie zdążą z dokładką, będą mieli kwaśne miny. I to nie od smażonej cytryny.
Sałatka z kiełbasą, rukolą i cykorią… Ja piórkuję! Tam jeszcze wcięła się cebula! Cud, miód i oliwa z balsamicznym octem – bierz i porządnie polewaj, żeby od tych smaków aż się w głowie wszystkim zakręciło. Sałatka z kiełbasą mówi sama za siebie – ma skład, co w gębie jest mocny.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Cykorie przekrój na połowę. Korniszonki przekrój na pół lub pokrój w talarki. Kiełbasę obsmaż na patelni z odrobiną oliwy, tak aby się lekko zarumieniła. Kiełbasę wyjmij z patelni – pozostawiając tłuszcz. Na tłuszczu po kiełbasie połóż cykorię przecięciem na patelnię i smaż ok 3-5min, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj masło i przekręć cykorię i smaż jeszcze chwilę. Dopraw ją solą i pieprzem. Na tej samej patelni obsmaż cytrynę.
W osobnym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj sok z 2 połówek smażonych cytryn i dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.
Na talerzu ułóż 2 kawałki cykorii. Dodaj smażoną kiełbasę, rukolę oraz posiekaną cebulę. Całość polej dressingiem z octem balsamicznym. Podawaj ze smażoną cytryną.