Menu
Odwiedź nasze profile

Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

30 min
Łatwy

Smażona cytryna? Cykoria? Kto to widział, takie rzeczy? Ano my, w tym przesmacznym przepisie!

Sałatka z kiełbasą – doskonale skrojona.
Nie, nic nam się nie pokiełbasiło! Tu się kroi coś naprawdę pysznego. Ze śląskiej, soczystej i kruchej, wysmażysz danie, które zniknie z talerza w mig, a ci, którzy nie zdążą z dokładką, będą mieli kwaśne miny. I to nie od smażonej cytryny.

Sałatka z kiełbasą, rukolą i cykorią… Ja piórkuję! Tam jeszcze wcięła się cebula! Cud, miód i oliwa z balsamicznym octem – bierz i porządnie polewaj, żeby od tych smaków aż się w głowie wszystkim zakręciło. Sałatka z kiełbasą mówi sama za siebie – ma skład, co w gębie jest mocny.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 200 g rukoli
  • 10-12 sztuk ogórków korniszonków w occie
  • 3-4 cykorie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cykorie przekrój na połowę. Korniszonki przekrój na pół lub pokrój w talarki. Kiełbasę obsmaż na patelni z odrobiną oliwy, tak aby się lekko zarumieniła. Kiełbasę wyjmij z patelni – pozostawiając tłuszcz. Na tłuszczu po kiełbasie połóż cykorię przecięciem na patelnię i smaż ok 3-5min, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj masło i przekręć cykorię i smaż jeszcze chwilę. Dopraw ją solą i pieprzem. Na tej samej patelni obsmaż cytrynę.

Krok 2.

W osobnym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj sok z 2 połówek smażonych cytryn i dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3.

Na talerzu ułóż 2 kawałki cykorii. Dodaj smażoną kiełbasę, rukolę oraz posiekaną cebulę. Całość polej dressingiem z octem balsamicznym. Podawaj ze smażoną cytryną.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska