Kiełbasa w sosie cygańskim po morlińsku
Składniki:
Liczba porcji 4
- Pół opakowania kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500ml przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- Pęczek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a korniszony w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Obsmaż kiełbasę aż będzie rumiana, a następnie dodaj cebulę i pieczarki i smaż aż te się zarumienią. Dodaj czosnek oraz paprykę. Całość smaż ok. 2 min. Dodaj przecier pomidorowy i odrobinę wody. Całość zagotuj i duś ok 10 min.
Krok 3.
Na końcu duszenia dodaj ogórki i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.