Ślązerki żadnych wyzwań się nie boją! Możesz je jeść np. z chlebem i ketchupem, ale możesz też przygotować dania, które kiełbaski podkreślą swą soczystością i doskonałym smakiem. Ślązerki idealnie smakują w towarzystwie sałatki z młodych ziemniaków i świeżego ogórka. Zachwycisz nimi na grillu swoich gości. A jeśli nadal będzie Wam mało mięsnych smaków, polecamy przed grillowaniem zawinąć każdą kiełbaskę w plaster aromatycznego boczku wędzonego Morliny. Jednym słowem, petarda!
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (bez obierania). Po ugotowaniu, ostudź je. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj drobno pietruszkę.
Przygotuj sos. W tym celu wyciśnij do miseczki 4 łyżki soku z cytryny. Dodaj 6 łyżek oliwy oraz 2 łyżki ostrej musztardy. Dodaj łyżeczkę płynnego miodu oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita emulsja. Na koniec do sosu dodaj połowę posiekanej natki.
W dużej misce wymieszaj ogórki i ugotowane wcześniej ziemniaki. Polej sosem i całość jeszcze raz wymieszaj.
Teraz najwyższa pora na przygotowanie Ślązerek. Rozpal dobrze grilla i na rozgrzanym ruszcie połóż Ślązerki – bez nacinania. Grilluj je przez 4 minuty. Jeśli masz ochotę na dodatkową porcję pysznego mięsa i niepowtarzalne połączenie smaków, przed położeniem na grillu zawiń Ślązerki w plastry boczku wędzonego Morliny.
Czerwoną cebulę pokrój w grube pióra. Połóż ją na rozgrzanym grillu obok kiełbasek. Grilluj ją, aż będzie miękka.
Na talerzu ułóż porcję sałatki z ziemniaków i ogórka, zgrillowane Ślązerki oraz cebulę. Całość posyp pozostałą częścią pietruszki.