Menu
Odwiedź nasze profile

Spaghetti carbonara z boczkiem jajkiem i parmezanem

30 min
Łatwy

Jeśli przepis zaczyna się od „boczek wrzuć na patelnię” to wiesz, że dalej może być tylko jeszcze lepiej.

Składniki

  • 3 żółtka
  • 150 g boczku w kostce Morliny
  • 50 g seru pecorino Romano lub parmesan
  • 200 g makaronu spaghetti 
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek wrzuć na patelnię. Praż powoli aż zrobi się chrupiący i rumiany.

Krok 2.

W osobnej misce wbij żółtka. Dodaj większość startego sera oraz boczek z tłuszczem z patelni (ilość dostosuj wg. uznania) i całość dokładnie ubij.

Krok 3.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i wsyp do miski z sosem.

Krok 4.

Dodatkowo wlej kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z tartym serem i ew. ziołami.