Każdy mosieur polubi tosty croque madame. Gwarantujemy, że się nad nimi rozpłyniecie z zachwytu. Bon apetit!
Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 10 – 15min, temp. 180*C, aż zrobi się delikatnie rumiany. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.
W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj mieszając ok. 1 min. Zdejmij garnek ze źródła ciepła a następnie dodaj mleko, cały czas mieszając przy pomocy rózgi. Postaw z powrotem na kuchence i powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu aż całość zgęstnieje. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ser zetrzyj na tarce. Na 4 kromkach pieczywa rozsmaruj odrobine beszamelu. Na górze ułóż plastry boczku, który posyp połową sera. Przykryj tosty pozostałym pieczywem i lekko przygnieć. Każdy tost polej sosem beszamelowym oraz posyp pozostałym serem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 10 min lub aż ser się roztopi i zarumieni.
Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Na każdym upieczonym toście ułóż jajko. Dopraw solą i pieprzem.