Menu
Odwiedź nasze profile

Tosty croque madame z beszamelem, serem i boczkiem

45 min
Średni

Każdy mosieur polubi tosty croque madame. Gwarantujemy, że się nad nimi rozpłyniecie z zachwytu. Bon apetit! 

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 6-8 szt. dużego pieczywa tostowego lub francuskiej brioszki
  • 100 g seru gruyere lub cheddar
  • 4 jajka
  • Sól i pieprz

 

  • Beszamel:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 10 – 15min, temp. 180*C, aż zrobi się delikatnie rumiany. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Krok 2.

W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj mieszając ok. 1 min. Zdejmij garnek ze źródła ciepła a następnie dodaj mleko, cały czas mieszając przy pomocy rózgi. Postaw z powrotem na kuchence i powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu aż całość zgęstnieje. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 3.

Ser zetrzyj na tarce. Na 4 kromkach pieczywa rozsmaruj odrobine beszamelu. Na górze ułóż plastry boczku, który posyp połową sera. Przykryj tosty pozostałym pieczywem i lekko przygnieć. Każdy tost polej sosem beszamelowym oraz posyp pozostałym serem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 10 min lub aż ser się roztopi i zarumieni.

Krok 4.

Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Na każdym upieczonym toście ułóż jajko. Dopraw solą i pieprzem.

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony