Menu
Odwiedź nasze profile

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą „last minute” po morlińsku

50 min
Łatwy

Co nagle to po diable? Niekoniecznie – na udowodnienie naszej tezy przygotowaliśmy ten przepis.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy podwawelskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 1 opakowanie makaronu np. świderki
  • Dostępne warzywa np. cukinia, brokuł, papryka, pomidor, zielony groszek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka sera żółtego tartego
  • 3-4 jajka
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę i warzywa pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.

Krok 2.

Do dużej miski wsyp ugotowany makaron. Dodaj kiełbasę oraz pokrojone warzywa z czosnkiem. Dodaj starty ser, jajka oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Makaron z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania i posyp startym serem. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 30-40 min.