Menu
Odwiedź nasze profile

Ziemniaki morlińskie z chrupiącym boczkiem i tymiankiem

70 min
Łatwy

Ulubiony przysmak Hasselhoffa, wyciągnie na brzeg każde spotkanie ze znajomymi. Ziemniaki wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej!

Składniki

 

  • 12 drobnych ziemniaków
  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Ser w plastrach np. Cheddar
  • Cebula dymka / szczypior pęczek
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie

Krok 1.

Ziemniaki umyj, osusz a następnie natnij nożem – tak jak byśmy chcieli pokroić na cienkie plastry, nie docinając do końca – ziemniak nie może się rozpadać.

Krok 2.

Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, natką pietruszki i tymiankiem a następnie tak przygotowanym masłem posmaruj dokładnie ziemniaki. Na końcu dopraw je solą i pieprzem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Przykryj i piecz w temp. 180*C przez ok 30 min. Po tym czasie ziemniaki wyciągnij.

Krok 3.

Boczek i ser pokrój na mniejsze kawałki. Przy pomocy noża rozchyl poszczególne plasterki i umieść w nich naprzemiennie kawałki sera oraz boczku.

Krok 4.

Wstaw do piekarnika, bez przykrycia, na kolejne 20-30 min aż ziemniaki się zarumienią. Podawaj posypane posiekaną dymką. 

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony