Zupa chrzanowa z ziemniakami i kiełbasą
Do tego przepisu możecie dochrzanić wedle uznania – tylko, żeby nie poszło nosem!
Składniki:
Liczba porcji 8
- 1 op kiełbasy głogowskiej Morliny
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 duża łyżka startego chrzanu klasycznego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 l bulionu
- Pęczek koperku
- Sól i pieprz do smaku
- 3 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę aż się lekko zarumieni. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż aż ta zmięknie. Dodaj ziemniaki, chrzan, bulion oraz przyprawy. Gotuj całość aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zupę wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Krok 3.
Zupę podawaj z jajkiem na twardo i ze świeżym koperkiem.