Menu
Odwiedź nasze profile

Bigos z cukinii z kiełbasą

50 min
Łatwy

Każdy robi bigos na swój sposób, dlatego chcielibyśmy dodać jeszcze swoją propozycję!

Składniki

  • 1/2 op kiełbasy podwawelskiej Morliny
  • 2 szt (ok 500 g) cukini
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szt poru
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w półtalarki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Por i cukinię pokrój w półtalarki.

Krok 2.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę z kiełbasą. Smaż aż cebula zmięknie, a kiełbaska się zarumieni. Dodaj pozostałe warzywa i smaż ok. 2 min. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Duś całość ok 20 min pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.