Menu
Odwiedź nasze profile

Szakszuka z boczkiem i pomidorami

30 min
Łatwy

Szakszuka brzmi jak indiańskie zaklęcie, a to proste i pyszne danie! Zacznij dzień smakiem, który cię oczaruje.

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 0,5 kg obranych ze skórki świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3-6 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • Po ok ½ łyżeczki suszonego oregano, papryki, kminu, kolendry do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój w nie za dużą kostkę.

Krok 2.

Boczek usmaż na patelni aż stanie się chrupki, nie wylewaj tłuszczu po smażeniu. Ściągnij go z patelni i odłóż na później.

Krok 3.

Na patelni przesmaż cebulę aż stanie się miękka. Dodaj czosnek i pomidory. Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj i duś ok. 5 min.

Krok 4.

Po tym czasie zrób łyżką na patelni kilka wgłębień w które wbij jajka. Dodaj połamany boczek i duś całość na małej mocy ok. 10 min. Aby przyspieszyć proces możesz przykryć patelnie.