Menu
Odwiedź nasze profile

Włoska zupa z fasolą, jarmużem i kiełbaską

45 min
Średni

Nie samą pizzą Włochy stoją – znajdzie się i przepis na zupę z kiełbaską!

Składniki

  • 2l bulionu
  • 1 op kiełbasy z kurczaka Morliny
  • 200 g jarmużu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak (opcjonalnie)
  • Garść świeżej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Fasolę odcedź. Kiełbasę pokrój w półtalarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niej kiełbaskę z cebulą. Smaż aż składniki zaczną się rumienić. Następnie dodaj warzywa z czosnkiem i smaż jeszcze ok. 2 min. Po tym czasie całość zalej bulionem i zagotuj. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj jarmuż, pomidory oraz koncentrat i całość ponownie zagotuj. Dodaj fasolę, zioła oraz przyprawy i gotuj razem ok. 10 min.

Krok 3.

Na koniec zupę dopraw solą oraz pieprzem.

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka