Menu
Odwiedź nasze profile

Sałatka morlińska z brokułami, suszonymi pomidorami i chipsami z kiełbasy

30 min
Średni

Brokuł tkwi w szczegółach… Poza tym smacznym warzywem potrzeba też suszonych pomidorów, makaronu i kilka innych rzeczy. Sprawdźcie sami!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy z kurczaka Morliny (jedna kiełbasa)
  • 250-300 g makaronu kokardki
  • 1 średni brokuł
  • Garść suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • Puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój ukośnie na bardzo cienkie plasterki. Tak pokrojoną kiełbasę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok 180*C na ok 10-15 min. (w zależności od grubości plasterków) – aż kiełbasa zrobi się lekko rumiana i chrupiąca.

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj, czyli obgotuj w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w piórka, a suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki.

Krok 3

Dressing: czosnek przeciśnij przez praskę i wsyp do osobnej miseczki. Dodaj majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Warzywa wymieszaj z makaronem oraz plasterkami chipsów z kiełbasy. Całość polej dressingiem.

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka