Menu
Odwiedź nasze profile

Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem i masłem

30 min
Łatwy

Każdy robi jajecznicę po swojemu, ale jeśli chcecie żeby była inna niż zwykle, zróbcie ja wedle naszego przepisu.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • Garść szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • Garść (100 g) pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor

Przygotowanie

Krok 1.

Cebulę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki. Jeśli używasz zwykłego pomidora – pozbądź się z niego gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Krok 2.

Jajka wbij do miseczki. Dopraw solą i pieprzem a następnie roztrzep widelcem.

Krok 3.

Boczek wrzuć na patelnię i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj masło i wlej jajka. Zmniejsz moc grzania do minimum i smaż całość ok. 1 min, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj pomidory i szczypiorek.