Risotto z kiełbasą – na styku dwóch kultur.
Jeśli na obiad wybierasz konkret, risotto z kiełbasą sprawdzi się wybornie, zwłaszcza gdy zadbasz o odpowiednie dodatki. Risotto to takie spaghetti z korzeniami azjatyckimi, a więc świetna alternatywa dla zakręconych na punkcie makaronu.
Niezależnie więc od tego, czy masz świra na punkcie świderków, czy też ozdobą Twojego domu są kokardki, gwarantujemy, że dasz się pokroić za miskę ryżu z kiełbasą, której przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Ryż i kiełbasa? Nawet nie wiesz, jakie to dobre!
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
W średnim garnku z dużym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj suchy ryż i smaż całość ok 1-2 min cały czas mieszając.
Do garnka wlej białe wino i poczekaj aż odparuje. Następnie dolej bulionu tak aby przykrył ryż i gotuj na średniej mocy od czasu do czasu mieszając. Kiedy płyn odparuje dolej kolejną porcję itd. Po ok 5 minutach gotowania dodaj mrożony groszek.
Pod koniec gotowania, kiedy ryż będzie już niemal ugotowany, ale ciągle al’ dente – dodaj masło, starty ser parmezan, posiekany szczypiorek oraz pomidorki koktajlowe. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok 5-10 min. Dopraw solą i pieprzem.