Tarta morlińska z kiełbasą i szparagami

Podziel sięPodoba mi się
60 min.łatwe
Tarta grzechu warta! Kiełbasa kocha towarzystwo szparagów (jak każdy). Wystarczy godzina i trochę chęci by połączyć je w pyszne danie! Ta tarta tam! Zielono nam. Tarta z kiełbasą to danie z klasą, a to za sprawą dobrze ułożonych składników. Szparag jędrny i zarumieniona Szynkowa w jednym stoją naczyniu. Zielone na górze, smażone na dole. Sąsiedztwo doskonałe tworzone z brokułem, ciastem francuskim i pierzynka z sera i śmietany to gwarancja, że wszystko się nam upiecze. Jeśli jeszcze jej nie znacie, niech zadebiutuje w Waszej kuchni. Świeżo upieczona smakuje bowiem najlepiej. Taka ta tarta z kiełbasą pyszna i aromatyczna, że nie uronisz ani okruszka! 
0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy z szynki Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 500 g zielonych szparagów
  • Pół brokuła
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 1 cebula
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, aby się zarumieni. Brokuł podziel na małe różyczki. Szparagi oczyść i pokrój na duże kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i wyłóż ciastem. W osobnym naczyniu rozbij jajka i dodaj do nich śmietankę. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natka pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Krok 3.

Warzywa wymieszaj z kiełbasą i masą jajeczną, a następnie przełóż do naczynia z ciastem francuskim. Tartę posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 40 min.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

20 min.
łatwe
0

Kiełbasa morlińska smażona z cebulą

020 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
średnie
0

Risotto morlińskie z kiełbasą, zielonym groszkiem i pomidorami

030 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Croissants lub rogaliki zapiekane z farszem z kiełbasy i sera

030 min.łatwe
Zobacz przepis