Ślimaki kojarzą się z powolnością, ale to danie zniknie ze stołu bardzo szybko!
Kiełbaski w cieście francuskim – bon appétit!
Dumnie wypina pierś ta kiełbasa, bo wie, że jak się dobrze zakręci, to będzie Wersal na stole. Ciasto francuskie z kiełbasą to crème de la crème proszonej kolacji. Takie piękne, rumiane, pyszne i chrupiące. Aj, aj, aj! I jeszcze ten ajwaru smak…
Doborowe ma towarzystwo nasza wykwintna kiełbasa w cieście francuskim, bo prawdziwe gwiazdy z Paryża. Tak się dobrze spasowała z dojrzałym już serem i młodziutkim szpinakiem, że razem mogłyby triumfować w niejednym bistro – i pod łukiem, i pod wieżą, oferując na talerzu le smak, le szyk, le urok, le szok!
Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Szpinak posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Posmaruj ajwarem, a następnie posyp kiełbasą i szpinakiem. Całość posyp żółtym serem. Ciasto zwiń w dosyć ciasny rulon.
Roladę pokój na 2-3 cm. plastry, które następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaki posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210*C. Piecz ok. 20-25 min.