Menu
Odwiedź nasze profile

Ślimaki z ciasta francuskiego z kiełbasą

40 min
Łatwy

Ślimaki kojarzą się z powolnością, ale to danie zniknie ze stołu bardzo szybko!

Kiełbaski w cieście francuskim – bon appétit!

Dumnie wypina pierś ta kiełbasa, bo wie, że jak się dobrze zakręci, to będzie Wersal na stole. Ciasto francuskie z kiełbasą to crème de la crème proszonej kolacji. Takie piękne, rumiane, pyszne i chrupiące. Aj, aj, aj! I jeszcze ten ajwaru smak…

Doborowe ma towarzystwo nasza wykwintna kiełbasa w cieście francuskim, bo prawdziwe gwiazdy z Paryża. Tak się dobrze spasowała z dojrzałym już serem i młodziutkim szpinakiem, że razem mogłyby triumfować w niejednym bistro – i pod łukiem, i pod wieżą, oferując na talerzu le smak, le szyk, le urok, le szok!

Składniki

  • Paczka kiełbasy z kurczaka Morliny (ok. pół kilograma)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1szklanka ajwaru
  • Garść szpinaku baby
  • 100 g ser żółtego
  • Jajko do smarowania ciasta

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Szpinak posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce.

Krok 2.

Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Posmaruj ajwarem, a następnie posyp kiełbasą i szpinakiem. Całość posyp żółtym serem. Ciasto zwiń w dosyć ciasny rulon.

Krok 3.

Roladę pokój na 2-3 cm. plastry, które następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaki posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210*C. Piecz ok. 20-25 min.

Morlińska z piersią kurczaka
Produkt z przepisu

Morlińska z piersią kurczaka