Menu
Odwiedź nasze profile

Tarta z ciasta filo z kiełbaską, porem i papryką

60 min
Średni

„Grzechu warta, nasza tarta, z ciasta filo, ciesz się chwilą” – jak i smakiem pora z papryką.

Składniki

  • 2/3 op kiełbasy z szynki Morliny
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 op ciasta filo
  • ½ szkl. roztopionego masła
  • 8 jajek
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • Cebula dymka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Por pokrój w talalrki a paprykę w kostkę. Dymkę posiekaj.

Krok 2.

Naczynie do tarty posmaruj roztopionym masłem. Połóż 1 arkusz ciasta filo. Kolejny arkusz ciasta posmaruj roztopionym masłem, a następnie przełóż do naczynia. Czynność powtórz min 5 max 10 razy.

Krok 3.

W dużej misce wymieszaj jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz wylej na wcześniej przygotowany spód do tarty. Dodatkowo możesz posypać tartę serem.

Krok 4.

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C  i piecz przez ok. 45 min – aż masa w środku tarty będzie ścięta.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki