Ten przepis pozwoli Wam wrócić do dzieciństwa i wakacji na wsi u babci. Nie musicie nam dziękować!
Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko (opcjonalnie) również pokrój w niewielką kostkę. Na zimną patelnie wrzuć boczek i zacznij smażyć. Kiedy zacznie się rumienić dodaj cebulę oraz masło i smaż całość na średniej mocy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj jabłko oraz majeranek i smaż do momentu kiedy cebula zrobi się rumiana, miękka i słodka.
Ziemniaki porządnie wyszoruj i umyj. Ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie – ok 15 – 20 min w zależności od wielkości. Po ugotowaniu, ziemniaki pokrój na połówki. Możesz je dodatkowo obsmażyć na maśle aby zyskały złoty kolor.
Do głębokiego talerza wsyp ziemniaki. Zalej zsiadłym mlekiem i posyp skwarkami oraz koperkiem.