Menu
Odwiedź nasze profile

Bigos morliński

150 min
Średni

Niezły bigos? Tylko z Morlinami. Rodzina Wam podziękuje, zaufajcie nam.

Składniki

  • Paczka kiełbasy Śląskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Kapustę odsącz z zalewy i posiekaj.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Całość zalej 1 l. wody. Dodaj majeranek, ziele angielskie, listek laurowy i suszone grzyby. Zagotuj.

Krok 3.

Do wywaru dodaj kapustę kiszoną i gotuj ok 30-45 min aż zmięknie. Bigos od czasu do czasu mieszaj żeby się nie przypalił.

Krok 4.

Do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy i dalej duś na małej mocy ok 30-45 min. Na koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Bigos tym jest lepszy im dłużej się go gotuje.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska