Fasolka po morlińsku

Podziel sięPodoba mi się
120 min.średnie
„Duża garść fasoli piękny jaś namoczonej przez noc” - to żadne gusła, tylko część przepisu! Chcecie oczarować innym smakiem? Zróbcie fasolkę po morlińsku.
Fasolka po morlińsku
0
Slaska

Składniki:

Liczba porcji 6

  • Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 300 g fasoli piękny jaś namoczonej przez noc
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • Oliwa do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Namoczoną fasolę zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

W średnim garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula zmięknie. Dodaj fasolę oraz pomidory. Dolej 500 ml wody i wymieszaj dokładnie z koncentratem pomidorowym. Dodaj przyprawy i duś całość ok. 15 min do połączenia się smaków. Pod koniec gotowania dopraw danie solą i pieprzem do smaku. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
łatwe
Kiełbasa z piekarnika z ciecierzycą, kminkiem i pomidorami po morlińsku
0

Kiełbasa z piekarnika z ciecierzycą, kminkiem i pomidorami po morlińsku

040 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Kapuśniak morliński z kiełbasą
0

Kapuśniak morliński z kiełbasą

040 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną
0

Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

030 min.łatwe
Zobacz przepis